сряда, 10 февруари 2021 г.


ИЗДРЪЖКА. ИСКОВЕ ЗА ИЗДРЪЖКА. 

Какво представлява издръжката? Това е парична сума , която се дължи на едно лице, което е неработоспособно и не може да се издържа от имуществото си.

Какъв е редът на лицата, които дължат издръжка по закон?

               Ред на лицата, които дължат издръжка: 

            Лицето, което има право на издръжка, може да я търси в следния ред от:

1. деца и съпруг;

2. родители;

3. бивш съпруг;

4. внуци и правнуци;

5. братя и сестри;

6. дядо и баба и от възходящи от по-горна степен.


 Ако лицата от предходен ред нямат възможност да дават издръжка, дължат издръжка лицата от следващия ред.


Издръжката се постановява по съдебен ред чрез предявяване на иск за издръжка и се образува гражданско дело. В практиката най-често се постановява издръжка по отношение на  родител, който не упражнява родителските права върху детето.


 
                                 

                        Размер на издръжката:

        Размерът на издръжката се определя според нуждите на лицето, което има право на издръжка, и възможностите на лицето, което я дължи, т.е. при постановяване на съдебното решение за издръжка, съдът се съобразява с редица фактори- например колко е трудовото възнаграждение, на лицето, което дължи издръжката, какви други доходи има, какви разходи, както и специфичните нужди на всяко дете.

     Съгласно СК, минималната издръжка на едно дете е равна на една четвърт от размера на минималната работна заплата. Към момента, от 01.01.2021 г. МРЗ за страната е 650 лв. ,респективно минималния размер на издръжката е 162,50 лв. и не може да е по-малка от тази стойност.

        Издръжката се изплаща ежемесечно. Препоръчвам родителят, който я дължи да се отнася сериозно и с точност всеки месец да изпълнява задължението си, като най-подходящо е да я изплаща по банков път, като запазва документите, свързани с превода, тъй като неплащането на издръжка има правни последици, които ще разгледам по-долу в статията.

        Характерното  за издръжката е, че при дела за развод например, когато има деца, родени от брака, искът за издръжка винаги се съединява за разглеждане наред с иска за развод и другите искове.

        Искът за издръжка може да се предяви в съда и самостоятелно. Издръжката може да се изменя, вече постановена издръжка може да бъде увеличена, при промяна на обстоятелствата, например при увеличаване на финансовите нужди на детето и др., както и при увеличение на МРЗ в страната. Това става отново чрез гражданско дело, при което се постановява новият размер на издръжката със съдебно решение.

                                 До кой момент се дължи издръжка?

Издръжка на детето по принцип се дължи до навършване на осемнадесет годишна възраст, но в случай, че детето продължи образованието си издръжка се дължи и на пълнолетни учащи се деца. В Семейния кодекс е записано:

Чл. 144. Родителите дължат издръжка на пълнолетните си деца, ако учат редовно в средни и висши учебни заведения, за предвидения срок на обучение, до навършване на двадесетгодишна възраст при обучение в средно и на двадесет и пет годишна възраст при обучение във висше учебно заведение, и не могат да се издържат от доходите си или от използване на имуществото си и родителите могат да я дават без особени затруднения.         

       Издръжка за минало време може да се търси най-много за една година назад, преди предявяването на иска.        


     Отговорност на родителя при неизпълнение на задължение за издръжка.      

    Когато един родител е осъден с влязло в сила решение да заплаща издръжка на своето дете и той/тя по някаква причина не изпълнява редовно или пък не изпълнява въобще това си задължение, другият родител има няколко законови начина да действа :

1. На базата на влязлото в сила съдебно решение, което при издръжката има изпълнителна сила, може да се издаде изпълнителен лист от съда, постановил решението и да се образува изпълнително дело при съдебен изпълнител. 

Съдебният изпълнител има редица способи за принудително изпълнение на задължението от страна на длъжника в случай, че той откаже да плати дълга в срока, даден му за доброволно изпълнение. Може да му се наложи запор например на трудовото възнаграждение и др.

2. Неплащането на задължение за издръжка е изключително сериозно нарушение, тъй като всеки родител е длъжен, съобразно своето материално състояние и финанси да се грижи за своето дете, като му осигурява подходящи условия за живот. Практически, нарушението дори е обявено за престъпление в Наказателния кодекс на РБ.

                Чл. 183 от НК гласи:

              (1) Който, като е осъден да издържа свой съпруг, възходящ, низходящ, брат или сестра, съзнателно не изпълни задължението си в размер на две или повече месечни вноски, се наказва с лишаване от свобода до една година или с пробация.

 (2) Същото наказание се налага и на онзи, който нарочно се постави в невъзможност да дава издръжка, било като прехвърли имуществата си, било като не упражнява правата си или по друг начин.


Тази статия е само информативна, тъй като всеки правен казус е индивидуален и трябва да бъде решен спрямо особеностите си. Ако имате повече въпроси и търсите съдействие от опитен адвокат, моля, свържете се на тел: 0885 100 535;

0 коментара:

Публикуване на коментар