сряда, 16 февруари 2022 г.

ПРЕДОСТАВЯНЕ ПОЛЗВАНЕТО НА СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ СЛЕД РАЗВОД.

 Един от главните въпроси, които се решават при развод  - както по исков ред, така и при споразумение за развод по взаимно съгласие е ползването на семейното жилище от вече бившите съпрузи след прекратяването на брака. Съгласно Семейния кодекс, "семейно жилище" е жилището, което последно е обитавано от двамата съпрузи и техните ненавършили пълнолетие деца. Съгласно чл. 56 от Семейния кодекс:

     При допускане на развода, когато семейното жилище не може да се ползва поотделно от двамата съпрузи, съдът предоставя ползването му на единия от тях, ако той е поискал това и има жилищна нужда. 
    Когато от брака има ненавършили пълнолетие деца, съдът служебно се произнася за ползването на семейното жилище.
     Когато от брака има ненавършили пълнолетие деца и семейното жилище е собственост на единия съпруг, съдът може да предостави ползването му на другия, на когото е предоставено упражняването на родителските права, докато ги упражнява.
     Когато от брака има ненавършили пълнолетие деца и семейното жилище е собственост на близки на единия съпруг, съдът може да предостави ползването му на другия, на когото е предоставено упражняването на родителските права, за срок до една година.
     Ползването на семейното жилище се прекратява преди изтичането на срока, ако отпадне жилищната нужда на ползващия, както и ако сключи нов брак.
Когато съпрузите са съсобственици или имат общо право на ползване върху семейното жилище, съдът предоставя ползването му на единия от тях, като взема предвид интересите на ненавършилите пълнолетие деца, вината, здравословното състояние и други обстоятелства.
    При изменение на обстоятелствата, които са от значение за предоставяне ползването на семейното жилище, всеки от бившите съпрузи може да поиска промяна на ползването на жилището.

Наемно правоотношение

    По силата на съдебното решение, с което се предоставя ползването на семейното жилище възниква наемно отношение. Решението може да бъде вписано в имотния регистър, като вписването има действието по чл. 237, ал. 1 от Закона за задълженията и договорите.
    Всяка от страните може да поиска съдът да определи размера на наема с решението за развод. Не се дължи наем за ползваната от ненавършилите пълнолетие деца жилищна площ. 
    Определеният размер на наема може да бъде изменян при промяна на обстоятелствата.


Тази статия е само информативна, тъй като всеки правен казус е индивидуален и трябва да бъде решен спрямо особеностите си. Ако имате повече въпроси и търсите съдействие от опитен адвокат, моля, свържете се на тел: 0885 100 535;

0 коментара:

Публикуване на коментар