понеделник, 8 февруари 2021 г.


РАЗВОД. ВИДОВЕ РАЗВОД. РАЗВОД ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ И РАЗВОД ПО ИСКОВ РЕД.

Отношенията в семейството са една особено чувствителна и откровено лична тема. Семейното право е този дял от правото, който третира именно тях с цел  прецизната им защита. Бракът е основата на българското семейство от хилядолетия. Именно на него се скрепяват и семейните връзки : между мъжa и жената, както и техните деца. Хората встъпват в брак за да създадат своя малка общност, основана на любов и взаимно доверие, но освен това и нормативно регулирана от закона. Никой не сключва брак с цел да се разведе.

Понякога обаче, поради една или друга причина, бракът може да се превърне по-скоро в тежест, отколкото в благодат. Разводът като правна възможност е уреден в Семейния Кодекс (СК). В закона са уредени две правни възможности за развод:

 

1. Развод по взаимно съгласие.

Именно защото брачните взаимоотношения са твърде лични и натоварени с прекалена емоционалност в моята практика като бракоразводен адвокат, препоръчвам по-скоро този метод на развод - по взаимно съгласие.

При този вариант на прекратяване на брачния съюз, самите съпрузи правят своите взаимни уговорки , които намират израз в споразумение, което се входира и утвърждава от съда.

На първо място, молителите имат личен избор и свобода да определят по взаимно съгласие въпроси от изключителна важност като личните си имуществени отношения, а при наличие на деца - родителските права относно тях. Тук намесата на съда е по-скоро регулираща - дали съответства споразумението на закона и дали са достатъчно защитени интересите, както на самите съпрузи, така и на техните деца.

На второ място, в самото производство по развод по взаимно съгласие, може да не се коментират твърде лични теми като чия е вината за дълбокото и непоправимо разстройство на брака, не обследва самите причини за настъпването на това.

На трето и не на последно място, разводът по взаимно съгласие има предимство пред развода по исков ред с това, че е много по - бърз и безболезнен начин за прекратяване на брака. Не е необходимо събирането на много доказателства, разпити на свидетели, експертизи, вещи лица, като по този начин е и по-евтиният вариант.

При наличие на малки деца, родени от брака, както при развода по взаимно съгласие, така и при този по исков ред, съдът може да изиска доклад от социалните служби, търсейки обективно и експертно мнение с цел да постигне по – голяма защита на децата в случай, че техните родители са решили да прекратят своя брак.


                                      2. Развод по исков път.

Понякога взаимоотношенията между съпрузите са толкова дълбоко и непоправимо разстроени, че не успяват по никакъв начин да намерят вече пътя един към друг и общ език, необходим за да постигнат взаимно съгласие по въпросите, касаещи разтрогването на един брак.

          Опитите за медиация също не помагат.

Тогава законодателят е предвидил втория вариант на прекратяване на брака - развод по исков път.

Тук имаме типично исково производство. Стартира се с искова молба от някой от двамата съпрузи срещу другия съпруг - като страните се конституират като ищец и ответник в процеса.

Ангажират се много доказателства, водят се свидетели, ако е необходимо вещи лица с експертизи, издирва се причината за разстройството на брака, чия е вината за това. Съпрузите обикновено не са настроени добре един към друг - спорят относно родителските права, относно режима на лични контакти с детето, относно размера на издръжката. Спорят и по имуществени въпроси, свързани със семейното жилище и общото имущество. Водят се впоследствие дела за делби.

Това е по - тежкият процес, както чисто юридически, така и от морална гледна точка.

Това, според мен е вариантът в краен случай, когато връзката между съпрузите е тотално разрушена, но от друга страна стои необходимостта от уреждане по законов начин на всички последици, настъпващи вследствие на решението за развод.

     И при развод по взаимно съгласие и при развод по исков ред задължително се разглеждат следните въпроси:

- относно това кой от съпрузите ще ползва семейното жилище след прекратяването на брака. Съгласно разпоредбата на § 1 ДРСК семейно жилище по смисъла на СК е жилището, което последно е обитавано от двамата съпрузи и техните ненавършили пълнолетие деца, т. е. принадлежността на правото на собственост тук е ирелевантно обстоятелство ;

- относно фамилното име на съпругата, дали тя го запазва или възвръща фамилното си име от преди брака;

- в случай, че от брака има родени деца, съдът задължително съединява и се произнася и по следните искове: на кой от родителите се присъжда упражняването на родителските права, режимът на лични отношения на другия родител, на когото не са предоставени за упражняване родителските права, както и издръжката на детето/децата.

    Размерът на издръжката зависи от много фактори, но не може да бъде по - нисък от стойността на 1/4 от минималната работна заплата в държавата към съответния момент.

Преди да предприемете стъпка към развод - бил той по взаимно съгласие или по исков път, съветвам да се консултирате с адвокат- експерт с опит в областта на Семейното право. 

Тази статия е само информативна, тъй като всеки правен казус е индивидуален и трябва да бъде решен спрямо особеностите си. Ако имате повече въпроси и търсите съдействие от опитен адвокат, моля, свържете се на тел: 0885 100 535;


0 коментара:

Публикуване на коментар