вторник, 31 май 2022 г.

ЗАЩИТА СРЕЩУ КОЛЕКТОРСКИ ФИРМИ.

През последните 5-10 години  гражданите все по - често се сблъскват с дейността на така наречените колекторски фирми. Колекторските фирми са известни още като фирми за събиране на вземания.

Масово телекомуникационни дружества, топлофикации, банки и небанкови дружества и други цедират( прехвърлят) своите вземания по необслужвани договори на тези колекторски фирми и по силата на цесията те встъпват в правата на кредитора спрямо длъжниците им. 

Станали вече кредитори, те започват по всякакви начини да притискат длъжника да плати дълга си: изпращат постоянно писма, уведомления, покани за плащане, телефонни обаждания, като често демонстрират агресивно поведение, използват дори обиди. Чрез психологически тормоз и заплахи, колекторските фирми имат една единствена цел - да платите дълга си.



Тук възниква и най - важният въпрос - изтекла ли е давността на задължението ви? В практиката си, свързана със защита на клиенти от дейността на фирмите за събиране на вземания, често голяма част или дори целия дълг е много стар и респективно е изтекъл по давност.

Така например, погасителната давност при договори за периодични плащания, каквито са вземанията, произтичащи от договори за услуги от телекомуникационни компании, топлофикация, енергийни и водни дружества е кратката 3 годишна давност. При договори за потребителски кредити пък давността е 5 годишна и т.н.

Тъй като съдът не следи за изтекла давност служебно, а трябва да се предяви възражение или пък отрицателен установителен иск и длъжникът сам да се позове на нея, колекторските фирми се възползват от този факт, както и от незнанието на гражданите.

Съветът ми е , ако някога фирма за събиране на вземания се свърже с Вас относно Ваш стар дълг, незабавно се свържете с адвокат за да се запознае по-обстойно с казуса Ви и да изгради стратегия за действие и защита, в случай че дългът Ви наистина е изтекъл по давност.

Тази статия е само информативна, тъй като всеки правен казус е индивидуален и трябва да бъде решен спрямо особеностите си. Ако имате повече въпроси и търсите съдействие от опитен адвокат, моля, свържете се на тел: 0885 100 535;

0 коментара:

Публикуване на коментар